dinsdag 10 juli 2012

De toekomst is NU

In mijn vorige blog heb ik beloofd iets te schrijven over de drie principes van psychosynthese in het kader van het Waarom. Echter, op dit moment ben ik zo vol van de intense ervaring die ik vorige week heb gehad tijdens de Social Safari, dat ik die eerst wil delen.

De Social Safari is een ervaring waarbij een maatschappelijke bijdrage leveren, werken in een team en leren hand in hand gaan. Opdrachtgevers uit Amserdam brachten elk een vraag in waar 6 teams mee aan de slag zijn gegaan. De teams zijn direct de straat opgegaan om daar met Open Mind en Open Hart te luisteren naar de verschillende betrokkenen, in plaats van het vraagstuk van de opdrachtgever eerst uitgebreid te analyseren. Onder de betrokkenen met wie ze het contact zijn aangegaan scharen zich bijvoorbeeld buitenstaanders, medewerkers, de klanten en de afnemers van de diensten of producten van de klant.

Ik vond het geweldig inspirerend om te zien en mee te maken hoe een kleine groep mensen in een paar dagen tijd, op een creatieve en vooral simpele manier, een organisatie in beweging krijgt.
Dit is niet meer het leren van de toekomst, de toekomst is NU.

Waarom is deze nieuwe manier van leren zo krachtig?.... Omdat je op meerdere niveaus interventies pleegt en op meerdere niveaus aan het leren bent:

Individueel niveau: Als individu leer je over je eigen gedragspatronen, hoe je samenwerkt in een team. Je leert out-of-the-box denken en je leert ideeën direct om te zetten in actie.

Team niveau: Op team niveau leer je de spanning te hanteren tussen het individuele belang en het teambelang en je leert die spanning om te zetten in creatieve actie. Je leert ook te zien wat een team effectief en juist niet effectief maakt én hoe dat te beïnvloeden.

Organisatie niveau: Het gaat vooral over het naar buiten treden en over in contact komen met de omgeving die van belang is. Doordat je op deze manier informatie verzamelt, wordt de organisatie al in beweging gezet en is het al een interventie op zich. Vervolgens ga je met die informatie verder om meerdere interventies te plegen en sugessties te geven om het vraagstuk op te lossen.

Een mooi gegeven is dat de suggesties die door de teams gepresenteerd zijn, ons tonen dat de oplossingen voor de vraagstukken relatief simpel zijn.

Mijn collega Doekes, die als deelnemer heeft mee gedaan, heeft een leuke blog geschreven waarin hij onder andere de casus bespreekt waar hij met zijn team aan heeft gewerkt.